Peryche Holt-Rábca menti Tanösvény - Börcs

A Börcsi Faluvédő és Művelődő Egyesület 2001-ben kezdett hozzá a falu külterületi részén egy 4,6 km hosszú tanösvény tervezésének... A geocaching szerelmeseinek jó hír, hogy a Pumák csapata geoládát helyezett el a tanösvényen!

Peryche Holt-Rábca menti Tanösvény


A Börcsi Faluvédõ és Mûvelõdõ Egyesület 2001-ben kezdtett hozzá a falu külterületi részén egy 4,6 km hosszú tanösvény tervezésének és kialakításának, amely a Holt-Rábca élővilágát mutatja be, érintve az új kerékpáros hidat, valamint az útvonal mellett kialakított pihenőhelyet. A három útvonal változó hosszúságú, így a tanösvény alkalmas arra, hogy kisebb túrák keretei között a településre érkező csoportok végigsétálhassanak rajta, vagy iskolások, óvodások használhassák. Az eligazodást felfestett útjelzők segítik, a látnivalókról pedig az útvonalon elhelyezett táblák adnak bővebb információt. A kitáblázás mellett egyéb - a szemléltetést, megfigyelést segítő eszközök is kialakításra kerültek a tanösvényen. pl.: madárles, napóra. A tanösvény megtekintéséhez igény esetén túravezetőt biztosítunk.

 

Haladjunk végig képzeletben az útvonalon!
Erdei Iskola - Erzsébet tér - Rábca sor - Lili rétek - Nyári gát - Dapsai rétek - Zsellérek legelője - Sportpálya - Ady utca - Erdei Iskola

Erzsébet tér: az út faluban induló része is tanulságos, mivel egy emlékpark található a téren, ahol a dísznövények rendkívül gazdag tárháza nyílik elénk.
Lili rétek: feltöltődött holtág, ahol a növények, sás, ártéri fûzfa sorok, s a nyár különféle fajai kisebb ligetekben találhatók: árterületi gyep van itt, s kaszáló a legkülönfélébb fű- és mezei növényfajokkal.
Nyári gát: fűz, akác, rekettye bokrok, bodza növényzettel
Dapsai rétek: bokrokkal, egyedülálló és sorfákkal részben benőtt vidék, az ártéri növényvilág jellegzetes fajtáival; mélyfekvésű, felárkolt területen lévő ősfüzes, magas, rendkívül változatos mocsári aljnövényzeteivel; az ember által háborítatlan, részben mocsaras területen telepített nyárerdő; a szegélyrészein az őshonos fafajokkal körítve /éger, bodza, akác/ nagyobb, összefüggõ (2-3 ha) területű Zsellérek legelője: mélyebb részein fűzfa ligetekkel, illetve a Holt-Rábca ággal szegélyezett, állandó vízállásos ártéri rész, ahol hosszabb ideje legeltetés folyik. A legelők élővilágára jellemző számos fű és egyéb mocsári növényfaj él itt, további látnivalók a fűzfa sor és az itató kút.

Elérhetőségek

Cím: Börcs, Erzsébet tér 3.
Web: home.hu.inter.net/~borcs
Email: borcs@hu.inter.net
Telefonszám: +3696/350-884

 
 
Forrás: a település archívuma.
 
 

A geocaching szerelmeseinek jó hír, hogy a Pumák csapata geoládát helyezett el a tanösvényen!

 
Szélesség N 47° 40,610'
Hosszúság E 17° 30,366'
Magasság: 123 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.04.04 16:45
Megjelenés időpontja: 2009.04.07 12:30
Utolsó lényeges változás: 2013.08.30 08:30
Utolsó változás: 2015.03.29 22:23
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Lia & Balage, Vera & Bulcsú
Felhasználó: pumák
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 206 + 2 sikertelen + 4 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente
Megtalálás bejelentése

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP: A ládát (egy 12x8x4 cm-es műanyag dobozt) egy három fából álló facsoport egészséges tagjánál keresd. Nem a földön rejtettünk el, fára sem kell mászni érte, csak nyisd ki jól a szemed, mert nem minden az, aminek látszik!


 
A ládába TravelBug helyezhető.
 
Igyekeztünk egy nem szokványos ládával gazdagítani az élményeid. Reméljük, hogy mind a környezet, mind a rejtés tetszésedre válik.

Áradáskor a tanösvény egy része víz alá kerül, de a nyári gáton végig lehet, és ajánlott is végig sétálni, hisz ilyenkor mutatja legszebb arcát a táj, ugyanakkor április közepétől nagyon sok a mosquito, úgyhogy mindenképp készüljetek rá, fújjátok be magatokat alaposan szúnyogriasztóval.

Amikor a folyó vízszintje 120 cm fölé emelkedik, a rejtés helyét is eléri az áradás. A láda ilyenkor is kereshető, csak lehet, nem úszod meg szárazon. :)

A ládát (egy 12x8x4 cm-es műanyag dobozt) egy három fából álló facsoport egészséges tagjánál keresd. Nem a földön rejtettünk el, fára sem kell mászni érte, csak nyisd ki jól a szemed, mert nem minden az, aminek látszik!

Két méter magasan egy "faág" rejtekében!

Zöld utat!
A Pumák
 
 

Galéria

Közösségi média