Természeti környezeti értékeink - Lébény

Lébény (németül: Leiden) városa Nyugat-Dunántúlon, Győr-Moson-Sopron megyében, a Mosonmagyaróvári járásban található meg.

Földrajzilag a Hanság és a Mosoni-síkság határán fekszik. A szabályozások, lecsapolási munkálatok előtt, a Hanság felszíni vizei időnként összefüggtek a Fertő-tó vizével, a XVIII. században készült első katonai felmérés térképén még ezt az állapotot láthatjuk.

A XIX. és XX. században végzett vízrendezés során alakult ki a térség mai képe. A hajdani mocsárvilág eltűnt, ma a várostól délkeletre, az Úrhany-réteken a kiszáradó láprétek jellegzetes társulása, a kékperjés láprétek találhatók, melyeket az Úrhanyi-csatorna és a Herceg-csatorna mentén kialakult nádasok, a néhol megjelenő rekettyefűz bokrok tesznek változatossá.

A településtől északkeletre, a Bormászi erdő a térség magasabb területeire jellemző klímazonális szilkőris-tölgy ligeterdő maradványa. Élővilágának jellegzetes képviselőit a város pereméről induló tanösvény mutatja be. A Lébénytől Tárnokrétire vezető úttól balra az Oltványi tavak, a Tóköz egykor jellemző hínártársulásainak, nádasainak maradványait őrzik.

 

Írta: Fersch Attila. Fotó: Dr. Alexay Zoltán és Greguss László és a település archívumából.

Galéria

Közösségi média