Természeti környezeti értékeink - Kunsziget

Kunsziget a Mosoni-Duna jobb partján fekszik. A 17 kilométer hosszú partszakasz a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozik. E folyó alapvetően meghatározza a falu környezetét és annak élővilágát.

A folyó menti nemesnyár-ültetvények és füzesek ritka fészkelő madara a búbos banka, tavasszal rendre hallani jellemző „huppogó” hangját. A mocsári gólyahír virágzását békák (leginkább a kecskebéka) és unkák (vöröshasú unka) násza és az ezzel járó koncert kíséri. A gólyahírek virágzásával érkeznek meg a fehér gólyák a faluba (az utóbbi években 1-2 pár költ a településen). A nádas part menti részeken nádi énekesmadarak (pl. nádirigó, foltos nádiposzáta, kékbegy, nádi sármány) gyakori fészkelők. Rendszeresen hallani a kakukk jellegzetes hangját, amely itt leginkább a nádirigóval költeti ki tojását és nevelteti fel fiókáját. Rendre különböző réce fajok, szárcsa és vízityúk tucatjait lehet a Mosoni-Dunán megfigyelni. A ragadozó madarak közül meg kell említeni az egerészölyvet és a kabasólymot.

A falu környékén megmaradt vizenyős gyepek fészkelő madara a bíbic. A védett emlősök közül a hód nyomaival (kirágott és kidöntött fák a Mosoni-Duna mentén) az utóbbi időben egyre gyakrabban és nagyobb mértékben találkozhatunk.

 

Írta: Fersch Attila. Fotó: Dr. Alexay Zoltán és Greguss László.

Galéria

Közösségi média