Természeti környezeti értékeink - Koroncó

A falu a Marcal mellett, annak jobb partján fekszik. Gazdag élővilágát, természeti értékeit így a folyónak, a folyó menti réteknek, gyepeknek, valamint a környező árok- és csatornarendszernek köszönheti.

A folyó menti vizenyős rétek megannyi parti madárnak jelentenek táplálkozó területet vonulási időszakban (pl. nagy pólingok, réti cankók), és fészkelőhelyet (pl. bíbic, nagy goda). A réteken gyakran látni táplálkozó nagy kócsagokat, fehér és fekete gólyákat, szürke és vörös gémeket.

Tavasszal szebbnél szebb a vidék a virágzó növényektől. A kora tavaszi mocsári gólyahírt a réti kakukktorma és réti kakukkszegfű tömegei váltják. Ez utóbbiak együtt virágoznak a mocsári nőszirommal.

A Marcal és a kapcsolódó csatornák a vízi életközösségek mentsvárai. Hídőr, vízitök, fehér tündérrózsa, békalencsék között vezetik fiókáikat a szárcsák, kis vöcskök, vízicsibék, vízityúkok, tőkés és kanalas récék. A vizekben él védett halunk a réti csík, megannyi szitakötőfaj (pl. sávos szitakötő) és kétéltű fejlődik bennük (pl. tarajos és pettyes gőték, vöröshasú unkák, kecskebékák). Egyes években a Marcal melletti fákon, facsoportokban bakcsók és kis kócsagok is fészkelnek. Az emlősök közül leginkább a területen előforduló védett vidrát és hódot kell megemlíteni.

 

Írta: Fersch Attila. Fotó: Dr. Alexay Zoltán és Greguss László.

Galéria

Közösségi média