Természeti környezeti értékeink - Kóny

A község a Rábaköz és a Tóköz határán helyezkedik el, nyugati irányból a Hanság övezi.

A természeti értékei szempontjából kiemelkedő jelentősége van a falu határában lévő tőzegláp-tavaknak a környező lápi élőhelyekkel, valamint a Tündér-tónak. E tavaknak gazdag vízi élővilága van. A ritka lápi szitakötőtől a szintén védett búvárpókon át a különböző vízicsiga fajokon (pl. mocsári csiga, balogcsiga) a halakig számos faj jelzi ezeknek a vizeknek a tisztaságát és biológiai sokféleségét.

A halak közül úgy a nemes halak (pl. a nyurga ponty, csuka, compó) élnek itt, mint a nagyon ritka, a jégkorszakból itt maradt védett lápi póc. Egy védett emlősünk, az északi, más néven patkányfejű pocok is a legutolsó jégkorszak itt maradt tanújaként gazdagítja Kóny térségének élővilágát.

Az itt előforduló védett kétéltűeket többek között a mocsári békák és vöröshasú unkák tömegei jellemzik, míg a hüllők közül a szintén védett vízi sikló a leggyakoribb.

A tavak körüli fás élőhelyeken bakcsó telepek élnek, míg a nádasokban bölömbika, törpegém és nagy kócsag fészkel. A tavakon számos récefaj (pl. a védett üstökös réce, böjti réce), szárcsa, vízityúk, vöcsökfajok (pl. búbos vöcsök) fészkelnek. Olykor a fokozottan védett cigányréce is fészkel itt.

Az emlősök közül a faodvakban gyakori különböző denevérfajokat, a ritka védett vízi cickányt, valamint a vidrát kell még kiemelni.

 

Írta: Fersch Attila. Fotó: Dr. Alexay Zoltán és Greguss László.

Galéria

Közösségi média