Természeti környezeti értékeink - Enese

Enese, község Győr-Moson-Sopron megyében, a Győri járásban, a Rábaköz – Tóköz – Hanság találkozásánál fekszik.

Északon és keleten a Szapud-csatorna övezi, ugyanakkor határában még több kisebb lecsapoló árok is található. Természeti értékeire nézve e vízfolyásoknak és érterületeiknek, valamint a közeli tóközi tavaknak van jelentősebb hatása. Határában gyepek és rétek ékelődnek a szántóterületek közé, menedéket adva a jellegzetes életközösségeiknek.

A lecsapoló árkok, csatornák gazdag élővilágát olyan élőlények jellemzik, mint a különböző énekesmadarak (pl. a nádi sármány, foltos nádiposzáta, nádi és berki tücsökmadár, kékbegy). Vizeikben vöröshasú unkák és kecskebékák tömegei szaporodnak. Sokszor látni mellettük táplálkozó nagy kócsagokat. A védett hód nyomaival (kidöntött, kirágott fák) úton-útfélen lehet találkozni e vízfolyások mentén.

A réteken parti madarak fészkelnek és vonulnak (bíbic, illetve nagy póling). Fölöttük kabasólymok, egerészölyvek, vörös vércsék vadásznak. Az enesei és más környező települések fészkelő fehér gólyái is rendre ide járnak táplálékért. Gyakran látni őket kócsagok, gémek társaságában.

 

Írta: Fersch Attila. Fotó: Dr. Alexay Zoltán és Greguss László.

Galéria

Közösségi média