Természeti környezeti értékeink - Abda

A Mosoni-Duna és a Rábca által emelt hordalékkúpon helyezkedik el a falu, a Mosoni-Duna jobb partján.

A múlt század 80-as éveiben befejeződött vízügyi beavatkozások óta itt található a Rábca torkolata. A szép fekvésű települést környező élővilág szempontjából alapvetően meghatározza e két folyó, valamint a falut átszelő Öttevényi-csatorna. Mindez a Szigetközi Tájvédelmi Körzet része.

Kora tavasszal a mocsári gólyahír virágzik a folyók mentén, amelyet később a magasra növő mocsári nőszirom vált. Ugyanitt a védett kétéltűek (pl. a kecskebéka, mocsári béka, vöröshasú unka) tömegei adnak esti koncertet.

A nemesnyár-ligeterdők állományaiban megannyi odúlakó énekes madár és harkály fészkel. Ezek közül is kiemelkedik a fekete harkály. A folyók menti keskeny nádasok, valamint a falu határában lévő kavicsbánya tavak többek között szárcsa, vízityúk, vízicsibe és különböző récefajok fészkelő helyei. Gyakori fészkelők még a nádirigók és a foltos nádiposzáták. Gyakran láthatóak a vizek mentén a tóközi, hansági és szigetközi telepekről táplálkozni ide járó nagy és kis kócsagok, szürke gémek, bakcsók. Üde színfolt a színpompás jégmadár, amely elsősorban madárvonulási időszakban látható. Az emlősök közül meg kell említeni a védett nyusztot, vidrát és a hódot.

 

Írta: Fersch Attila. Fotó: Dr. Alexay Zoltán és Greguss László.

Galéria

Közösségi média