Szellemi kulturális örökségünk - Tárnokréti

Régen a Hanságban, a meleg nyári éjszakákon fel-felvillantak a lidércfények, hiába jártak a pákászok, pásztorok is hanságjáró bottal.

Ha csak gyertyalángnyi is volt a lidércfény, azon a részen féltek a Hanyt járni. A falu határának láprétjein pedig bizony olykor fel-felvillantak a fények.

Neve 1212-ben említődik először egy adománylevélben. Egyetlen temploma evangélikus, amit valaha egy csoport apró nádfedeles ház ölelt körül. A régi tűzvészekre emlékeztet a község központjában a szépen felújított tűzoltókocsi.

Neves szülötte Edvi Illés Pál (1793-1871) evangélikus lelkész, költő, az MTA tagja, és öccse, Edvi Illés László (1813-1877) orvos, író, szakíró. Az ő munkája például „A kénégeny-gőz hatása, különösen seborvosi tekintetből” című úttörő orvosi munka.

Az aprószentekelés és a lucázás ma is élő hagyománya Rétinek, de a tradíciók megőrzése, továbbadása a feladata a Tájháznak is, ami a településen és környékén fellelhető népi berendezési tárgyak, használati eszközök, ruházat, fotók és egyebek széles gyűjteményét mutatja be. Jelenleg „kulcsos házként” is működik.

A kiváló Réti Pálinkaház, mely egyszerre főzde és vendégház, messze földre viszi a falu hírnevét. Réti Pálinka márkanéven saját készítésű minőségi pálinkákat lehet tőlük rendelni. Szilva, barack, meggy, körte, szőlő és alma pálinkák közül választhatjuk az ínyünk kedvére való pálinkát.

 

Írta: Szilágyi Dániel

Fotó: Tárnokréti tájház

Készült: a "Múlttal a jövőért" projekt keretében

 

Galéria

Hanganyagok


Tárnokréti és a környező térség hagyományai

Mesél: Nagy Ferenc (tájház vezető)

Közösségi média