Szellemi kulturális örökségünk - Cakóháza

A Hanság határában található falu régies dűlőnevei magukban hordozzák a táj kulturális és szellemi örökségeit is: Öregvölgyre-járó, Bikafej-dombi, Mégesrejáró, Csigaházi, Hosszúbajáczai. Cakó jelentése gólya. Nevét a cak cak, vagy cik cik hangjától vette, melyet kelepelésnek is hívnak.

Az egykor nemesi falu jelentős szerepet játszott a vidék életében. Az 1800-as években a lakosság zöme katolikus, másik része evangélikus, illetve zsidó vallású volt. A zsidóknak külön temetőjük volt, először a Mohostó nevű dűlőben, később a községi temető mellett, attól árokkal elválasztva.

Vén tölgyfájának legendája szerint Sissi királyné itt pihent meg titokban minden alkalommal, mikor Bécsből Gödöllőre igyekezett. Amikor a genfi merénylet híre 1898-ban elterjedt, fák ezreit ültették a magyarok országszerte, Sissi királyné emlékére. A faültetés szokása pedig Cakóházán máig megmaradt.

Napjainkban névre szóló fát kap minden gyermek. Az „Egészséges településekért” pályázat keretében az „Ültess egy fát a gyerekedért” program során a kultúrház udvarán gyümölcsfák kerültek elültetésre, így a falu minden gyermekének a neve egy-egy gyümölcsfán szerepel.

 

Írta: Szilágyi Dániel

Fotó forrása: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/Erzsebet_kiralyne_photo_1867.jpg 

Galéria

Közösségi média