Népi kézműves hagyományok Rábapatonán

Ismerje meg Káldi Károly fazekas és kályhás csodálatos alkotásait!

Káldi Károly fazekas és kályhás Győrben, a Kovács Margit Szakképző Iskolában végezte tanulmányait. Mesterei Gyarmati Zsuzsa és Zemplenszky Gyula voltak.

1998 óta saját műhelyében dolgozik Rábapatonán. 1999-től aktív résztvevője a Mesterségek Ünnepe rendezvénynek. Rendszeresen részt vesz országos kiállításokon, pályázatokon. Egyaránt készít használati tárgyakat, dísztárgyakat, illetve cserépkályhákat.

2000-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet.

2009-ben a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) az év ifjú mesterévé választotta.

Zemplenszky mester mellett már a kezdetektől érdekelték a kályhacsempe készítés és kályha építés titkai, fogásai. Az évek során sikerült kialakítania a szemeskályha észak-dunántúli hagyományán alapuló saját stílusú kályhacsempéit. A szemescsempéket fazekaskorongon készíti. Folyamatosan növekvő díszcsempe mintakollekcióját maga tervezi (pl. madaras, huszáros, rozmaringos, tulipános, rozettás…) és hagyományos kézi préseléssel állítja elő.

Kezdetben Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye ismert kályhaépítőinek dolgozott. Időközben elvégzett egy OKJ-s tanfolyamot, azóta maga is tervez és épít kályhákat.

A kályhás szakma elsajátításához a bátorítást és segítséget Fókás Istvántól kapta, aki néprajzi és műszaki tudását, gazdag élettapasztalatát önzetlenül megosztotta vele, biztosította a technikai hátteret és tanácsaival ma is segíti munkáját.

 

A népi stílus áll közel hozzá, de öntött, gyári csempéből is épít mai, divatos kályhákat.

http://www.kaldikeramia.hu/bemutatkoz%C3%A1s/index.html#

Galéria

Közösségi média