Kunszigeti hagyományok - Néptánc, szüreti vigasságok, adventi gyertyagyújtás

Megőriztük és máig gyakoroljuk az őseinktől örökölt néphagyományaink közül a betlehemezést, Lucázást, húsvéti locsolást, májusfa állítást.

Kunszigeti hagyományok

Mint afféle "jobb módban" lévő település, Kunsziget keveset őrzött meg őseink tárgyi örökségéből: a régi házak helyett újak épültek a század második felében, nincs - talán a sok betelepítés miatt nem is volt  egységes népviselet. Mégis azt mondhatjuk, a lélek mélyén megőrzött, ragaszkodásban megnyilvánuló szellemi hagyományokban gazdag falu Kunsziget. Van például a falu  határában álló egykori római őrtorony maradványáról mondánk Tündérvár címmel,  vannak a jeles napokhoz és az emberi élet fordulóihoz kapcsolódó népszokásaink.

Megőriztük és máig gyakoroljuk az őseinktől örökölt néphagyományaink közül a betlehemezést, Lucázást, húsvéti locsolást, májusfa állítást.

Az önkormányzat és a faluban működő intézmények  és civil szervezetek is számos eseményt tettek hagyománnyá. Ilyenek a bálok; Katalin bál, Tűzoltó bál, Iskolai farsangi bál, vagy az egyéb visszatérő rendezvények: falunap, szüreti felvonulás, Mozdulj az egészségedért!, Polgárőrnap, Adventi gyertyagyújtás és vásár, Karácsonyi hangverseny stb.

 

Forrás: http://www.kunsziget.hu/pages/show/56/kunszigeti_hagyomanyok 

Galéria

Videók


Hanganyagok


Kunszigeti szakrális és népi hagyományok

Mesélnek: Szalai Béláné és Szalai Béla

Közösségi média