Krisztuskeresés Kunszigeten

Húsvét hajnalán több százan érkeznek az ország minden részéből Kunszigetre, hogy részt vegyenek a falubeliekkel együtt a két évezredes hagyományra visszatekintő Jézuskeresésen.

Ezt a hagyományt, amelyet a helyiek oly büszkén ápolnak, a néprajzkutató Erdélyi Zsuzsannától egyszer úgy hallottam megfogalmazni: „... a népi katolikum sok száz éves gyakorlata, a népi áhítat pap nélküli, kötetlen, önerejű megnyilatkozása.”

Az idősebb generáció elmondása alapján volt, hogy 28-an jöttek össze, 1990 óta azonban 650 főt is számláltak már. Ezen a kora reggeli órán, sötétben ide igyekvő embernek szívetlelket melengető érzés úgy megérkezni, hogy már a falutáblától számítva minden ablakban gyertya fénye pislákol. A gyertya üzenetet hordoz, hívogat minket a hideg hajnalon, hogy keljünk útra ismét...

A templom előtti téren gyülekezünk hajnali fél 5 órakor. Évről évre többen leszünk, akik ismerősként köszönjük egymást, örülünk a viszontlátásnak. Nagypénteki énekkel indulunk útra, amely diadalének krisztus szenvedésének tiszteletére. A legősibb magyar közösségi népéneklés módján történik mindez. Az első sort az előénekes énekli, majd a hallott sort mi megismételjük. Talán nem sértek meg senkit, ha leírom, hogy az előénekes Jáki Sándor Teodóz bencés atya.

Virág Miska bácsi halála után (1989) a Jézus-keresés előénekes helyettesének vallja magát. Teodóz atya elmondása alapján 1975-ben volt először Jézus-keresésen Kunszigetben s azóta minden éven eljön, hogy tiszta hangjával utat mutasson nekünk...

…Zengjen szívünk méltó hálát…/ Áldva Krisztus Keresztfáját/énekelve vonulunk a felső keresztig, s mire odaérünk, mind a 14 versszakot elénekeljük. A keresztnél megállunk, gyertyát gyújtunk és imádkozunk az otthon maradottakért, a betegekért, azokért, akiknek szüksége van imáinkra.

A felső kereszttől a temetőbe megyünk, ahol szeretteink sírjára helyezzük a gyertyát, így meghozzuk a Feltámadás örömhírét halottainknak.

„Mit jelent a fény Jézus sírjánál” ...Mit mond az angyal a fény árjánál... Alleluja, Alleluja. Énekeljük, s ekkor a temetőből már visszaérkezünk a templom elé. Ott elimádkozzuk az Úr Angyala imádságot, s ekkor már igazán kivilágosodik, húsvét reggel lesz. A felkelő nap sugaraitól s az áhítattól feltöltődve kívánunk egymásnak allelujás húsvétot.

Kívánom minden olvasónak, hogy megtapasztalhassa a Kunszigeti Jézus-keresés örömét.

 

 

Írta: Szalai Sándorné, Az írás a 2009. évi (X. évfolyam) 5. számban jelent meg Kunszigetben.

Forrás: a település archívuma

Galéria

Videók
Közösségi média