Limes

A legio XV Apollinaris és a legio XIIII gemina katonái is állomásoztak Lébényben, s adták a korabeli határőrséget a LIMES mentén, ahol több őrtorony is állt egymáshoz viszonylag közel.

LIMES

Asterix és Obelix a Birodalom nyugati végein próbált borsot törni a rómaiak orra alá. Nem csoda, ha később a rómaiak inkább kelet felé terjeszkedtek. Kr.u. 9-ben Tiberius, a későbbi császár, meghódította Pannóniát. Lébény területén katonai tábor és polgári település létesült: QVADRATA. A lébényi Barátföldpusztán állt egykoron, egészen közel a mai 1. sz. főúthoz. A következő évszázadokban a cohors IIII voluntariorum civium Romanorum, később az equites Mauri alkothatták a tábor helyőrségét, vagyis lovasság is lakta a tábort. De a legio XV Apollinaris vagy épp a legio XIIII gemina katonái is állomásoztak itt s adták a korabeli határőrséget a LIMES mentén, ahol több őrtorony is állt egymáshoz viszonylag közel . S míg az őrtornyokban az őrségváltás volt, addig Mecsér, Abda, Öttevény határában a légiók masíroztak.

Kunszigeten a Mosoni-Duna partján ma is meg van egy római őrtorony maradványa, amit a néphagyomány költőien csak Tündérvárnak hív.

Hamarosan a LIMES magyarországi szakasza is a Világörökség része lehet, s akkor a szombathelyi Ízisz szentélyhez hasonlóan újraépül a Quadrata erődje is Lébényben.

Galéria

Közösségi média