Kónyi verbunk

Méltán híres a kónyi verbunk, mely ma is élő hagyomány! Az öregek úgy mesélik, hogy búcsú napján érkeztek a cigányzenészek a faluba. A kocsmáknak volt saját verbunkos csapata, s minden legénynek külön liter bor járt, szalagos üvegben.

Kóny verbunk

Méltán híres a kónyi verbunk, mely ma is élő hagyomány! Az öregek úgy mesélik, hogy búcsú napján érkeztek a cigányzenészek a faluba. A kocsmáknak volt saját verbunkos csapata, s minden legénynek külön liter bor járt, szalagos üvegben. A kalapjukat rozmaringgal díszítették. A próba a kocsmákban zajlott, majd a templom előtt beálltak nagy körökbe, a kör közepére egymásra tették az üvegeket, s azokat körültáncolták. Mikor a mise után kijöttek a hívek a templomból, a muzsikások rákezdtek a kónyi verbunk nótájára:

„Ez a barna, piros kislány,

Sej-haj, de kisírta a szemét,

Sajnálja a, sajnálja a,

Sej-haj, a regruta szeretőjét.

Bánatában ráborul az asztalra,

Szíve boldogságát, regruta babáját siratja."

A faluban a helyi verbunk és a Kisalföld néptáncos hagyományait őrzi a Pipitér Néptáncegyüttes, ami a május 1-én rendezett Kónyi Bika Fesztiválból is rendszeresen kiveszi a részét.

Fotók:

 

1.     1920. Kónyi verbungos búcsúkor

A képen az X-szel jelölt szereplő a nagypapám, Dömötör József (1896-1974, Kossuth utca 48.). A felvétel 1920 körül készülhetett.

 

 

  1. 1942. okt. 4. búcsúi verbunk

Vajda Alajos bácsi képe. A templom előtti téren járják a verbunkot. Háttérben látszik a plébánia épülete, balra a községháza.

  1. 1978. május 1. verbunk

Horváth Judit, Micskó Tamás, Varga Terézia, /takarásban/, Tóth Géza, Dömötör Edit, Milus József, Tóth Magdolna, Kiss Miklós, Csonka Zsuzsanna, Rigó Vince, Jeremiás Judit, Dömötör György, +Simon Ildikó, Csonka Zoltán, Lukács Mária, Kiss László, +Németh Ágnes, Giczi Zoltán, takarásban: Laczkovits Anna, Busa Antal, Novák Irén, Herold Benedek.

 

  1. Kónyi verbunk

Pozsgai Pálné naiv festő képe

 

  1. 1942. okt. 4. búcsúi verbunk

Vajda Alajos bácsi képe. Október 4-én járják a verbunkot a templom előtt. Középen, fehér ruhában a két kislány Dombi Margit és Aller Mária

 

  1. 1924, verbunk az iskola udvarán

 

7.     Verbunk, 1925 körül

Ujfalusi - ma Kossuth utca - legények verbung előtt. Balról az 5.: Dombi Sándor, a 7.: Dömötör István.

 

8.     Ez a kép 1942-ben készült

A verbungot járó legények a céhsleányokkal. A képen 1932 szerepel. Nyilván elírás, hiszen a képen szereplők közül van, aki akkor még csak 6 éves volt. A legények kalapjába árvalányhaj van tűzve. A bal szélső legény regruta, mert a kalapjára szalagokat is kötöttek. Lányok(balról) 1.: Dombi Irén, 2.: ?, 3.: Borsodi Margit, 4.: Magyar Erzsébet, 5.:Szabó Vilma 6.: Kovács Margit, 7.: Kiss Ida, 8.: Nemes Ágnes, 9.:?. Legények: ? , Énzsöl József, Borsodi Ferenc , Burza Árpád. Szabó Lajos, ? , Kovács Sándor, ? .

 

9.     Verbunk, ötvenes évek

Az 1939-ben születettek járták egy május elsején. Lányok/balról jobbra/: ? , Horváth Magdus, Enzsöl Irma, Dömötör Vali, Németh Magda, ? , Enzsöl Ilus Fiúk: ? , Czirfusz Laci, ? , Kiss Jóska, Csonka Imre, ? , Bojnár Imre Czérfusz Laci képe

 

 

10.  2011. okt. 13. Nyugdíjas klub

 

11.  1993. Kónyi búcsú

 

12.  1993. Kónyi búcsú

 

13.  2010.10.3. verbunk a templom előtt.

 

A képek forrása: http://kony.network.hu/kepek/konyi_verbung

Galéria

Videók
Közösségi média