I. Nagy Tavaszi Rábcatorkolás” című vetélkedősorozat

18 településen, 15 csapat, 4 korosztályban mérte össze a tudását a térségről, a hagyományokról...

Az „I. Nagy Tavaszi Rábcatorkolás” című vetélkedősorozat a „Múlttal a jövőért” elnevezésű LEADER térségek közötti együttműködési projekt keretében került megrendezésre. A vetélkedősorozat az értékek összegyűjtését, illetve a Rábcatorok térség identitásának kialakítását szolgálta a maga játékos eszközeivel. A térség gyerekei és fiataljai az óvodáskortól az ifi korosztályig négy korcsoportban mérték össze kreativitásukat, a térségről szerzett tudásukat, és járultak hozzá maguk is a hagyományok, helyi értékek továbbviteléhez.

A versenyfelhívásra összesen 15 hat-hét fős csapat jelentkezett, amelyből 13 minden kihívást teljesítve eljutott az élő döntőig. Márciustól május elejéig három fordulóra került sor, amelyek mindegyike egy-egy témát, értékfajtát járt körül. A beérkezett pályázatokat háromfős szakmai zsűri értékelte folyamatosan: Kissné Kostelec Éva, az Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, AMI, Gimnázium és Kollégium művészetoktatási intézményegység-vezetője, Kokas Éva, a győri Gyermekek Háza igazgatója és Antaliné Hujter Szilvia, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár helytörténeti részlegének vezetője.

Először a kulturális örökség, a néphagyományok, a velünk élő múlt voltak terítéken, a feladatok is ehhez kapcsolódtak. A kisebbek húsvéti tárgyakat készítettek, a nagyobbak hagyományokat, mesterségeket idéztek meg fényképekkel, filmekkel. Feladat volt az is, hogy a települések idősebb lakóitól tudakolják meg, hogyan éltek ötven-hetven évvel ezelőtt. Sok érdekes, értékes beszélgetést rögzítettek a gyerekek: esett szó húsvétról, háborúról, földesúrról és téeszről is.

A második forduló témája a tavasz, a természeti örökség volt, a változás, a jelen. A csapatok bebarangolták a határt és izgalmas kompozíciókat építettek mindabból, amit találtak. A legnagyobbak túraútvonalakat javasoltak olyan látnivalókkal, állomásokkal, amik az ő számukra is izgalmasak, és ezért bemutatásra érdemesek.

Az utolsó fordulóban az épített és épülő örökség, a jövő került sorra. A pályázók is építettek: a kicsik sógyurmáztak, a legnagyobbak pedig makettet készítettek, eközben pedig az iskolások a települések térképét és jövőjét képzelték el és alkották meg.

A sorozatra a koronát az élő döntő tette fel. Több, mint 150 gyerek játszott együtt az ikrényi „Rábcatorok” Kulturális és Sportközpontban 2015 május 9-én. Itt minden csapat igazán megmutathatta mit tud! Akadtak, akiknek ehető ÉS felismerhető címert kellett fabrikálniuk, mások titkosírás megfejtésén törték a fejüket, megint mások pedig élő szobrokkal ábrázolták, hogy milyennek látják magukat kicsinek és nagynak. Volt közös népdaléneklés és hatalmas kirakós-csaták. A nap végén kihirdetésre kerültek az egyes korcsoportok győztesei: I. korcsoport (Óvoda) – Rábapatonai Katica Óvoda; II. korcsoport (Alsó tagozat) – Abdai Zrínyi Ilona Általános Iskola Ikrényi Tagiskolája; III. korcsoport (Felső tagozat) – Rábapatonai Petőfi Sándor Általános Iskola; IV. korcsoport (Szabadfogású) – Egyetlen Lébényi Ifiklub.

Nem csak a győztesek tértek azonban haza nyereményekkel. Minden résztvevő névre szóló oklevelet és ajándékot – sporteszközöket, táskákat, vagy épp a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont által felajánlott ingyenes belépőket –, az intézmények pedig fejlesztőeszközöket kaptak. Az óvodák népi babaházzal és kézműves bábparavánnal, az iskolák pedig számítógépekkel és tabletekkel lettek gazdagabbak.

A beküldött pályaművek kiállítása a „Múlttal a Jövőért” projekt zárókonferenciáján, 2015. május 27-én a Rábcatorok Sportcentrumban mindenki számára megtekinthető, az elektronikusan beküldött filmek és fotók pedig elérhetőek a projekt weboldalán: www.rabcatorok.pannonhelyitermek.hu

 

 

Galéria

Videók
Közösségi média