Épített környezeti örökségünk – Kóny

A falu nevét a kutatók a szláv „kony” (ló) szóból eredeztetik. Ez magyarázza a ló gyakori előfordulását a hagyományokban.

A Rábaköz egyik legnépesebb falujának műemléki védettségű, római katolikus Szent Mihály templomát eredetileg 1723-ban emelték. Az egyhajós, barokk stílusú templomot 1905-ben bővítették, új szentéllyel és kereszthajóval toldva meg azt. Eredeti jellegét ugyan elveszítette, de máig is több barokk berendezési tárgyát őrzi. A festett üvegablakok a helyiek adományaként ékesítik templomukat.

A falut tíz köztéri szobor díszíti. Legnevezetesebb közülük a Nepomuki Szent Jánost és a Szentháromságot ábrázoló szobrok (talapzatukon az évszámok 1794 és 1795). Sarlós Boldogasszony talapzat oszlopán álló új Mária-szobor a híres belga búcsújáró helyről, Banneux-ből került ide, a Kónyban született, de leventeként Belgiumba került Dobai Sándor atya, a Benelux államok magyar főlelkésze ajándékaként.

A település tájházát egy megmentett régi épületben alakították ki. Hagyományos parasztházak és polgári jellegű lakóházak láthatók a Petőfi utcában.

A falu kedvező fekvésének köszönhetően jók a megközelítési lehetőségei. A Győrt Sopronnal összekötő 85-ös számú és az M 85-ös út az északi oldalon határolja, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút pedig átszeli a falut.

 

Írta: Józsa Tamás. Fotó: Dr. Alexay Zoltán és Greguss László és a település archívumából.

Galéria

Közösségi média