Épített környezeti örökségünk – Ikrény

A falu teljes egészében a Rába bal partjára, a Rába és a Rábca által határolt folyami hordalékra épült.

Régészeti leletek tanúsága szerint már ősidők óta lakott hely a település. A legrégebbi lelet több ezer évre datálja a terület benépesülését.

A falut írott források 1256-ban említették először. A település valószínűleg az Ikrény család ősi fészke volt, de az idők folyamán több birtokosa is volt. A Lambergek a XVIII. század végére az egész határt megszerezték, majd pedig nagy építkezéseket folytattak. A XVIII. századi barokk Lamberg- Merán kastély – ugyan nincs róla írásos bizonyíték, de – állítólag hajdan kolostor volt, ami szinte összeépült a mellette álló magtárral. A kastély mellett urasági kápolna található.

Győr közelében jövedelmező volt a gabonatermelés és a szállítás is viszonylag olcsó volt. A századfordulóra azonban a gabona árcsökkenése és az agrárválság miatt átálltak a lakosok az állattenyésztésre. Angol félvér méntelepet hoztak létre, mely a II. világháború végéig fennállt. A műemlékek mellett a község büszkesége az új katolikus templom és a Rábcatorok Kulturális és Sportközpont, Győr környékének egyik legmodernebb, nemzetközi rendezvények lebonyolítására is alkalmas sportcsarnoka.

 

Írta: Józsa Tamás. Fotó: Dr. Alexay Zoltán és Greguss László.

Galéria

Videók
Közösségi média