Épített környezeti örökségünk – Enese

A település első írásos feljegyzése 1270-ből való, de az ásatások során előkerült leletek szerint múltja az újkőkorig vezethető vissza és folyamatosan lakott terület volt.

Római, avar és középkori emlékek is kerültek elő a faluból. Az Enessey család ősi fészke 1270-től az 1880-as évekig. Temetkezési helyük is a községben van, a közelmúltban felújított két sírbolt őrzi emléküket a temetőben. A településen két felekezetnek van temploma: az evangélikusoknak és a katolikusoknak. A katolikus templom 1895-ben, az evangélikus templom a XX. század közepén épült.

Három egykori kúria is található a településen. Ma mindegyik épület közösségi funkcióval bír, a település lakóit szolgálja: a Barcza kúria ad otthont a polgármesteri hivatalnak, a Tschurl kúria ma kultúrház, a Kesserű kúria pedig óvodaként működik napjainkban. A település kiváló földrajzi adottságokkal rendelkezik. Ennek következtében többször esett a különféle, pusztítást hozó átvonuló hadak útjába.

Az 1870-es évben megnyitott a vasútállomás, valamint a soproni országút melletti fekvése is a település fejlődését szolgálta. Enesének a XX. század folyamán gőzmalma is volt. A helytörténeti gyűjtemény az általános iskolában található, egy teljesen berendezett konyhát és szobát, valamint régi használati tárgyakat, régiségeket és az iskola történetét is bemutatva.

 

Írta: Józsa Tamás. Fotó: Dr. Alexay Zoltán és Greguss László.

Galéria

Videók
Közösségi média