Épített környezeti örökségünk – Abda

Falunk történetét az idők folyamán a folyók medrének változása, valamint a településen Kelet-Nyugati irányban a Hanság mocsarai között egyedüli átjárást biztosító út határozta meg.

A település egyik jellegzetessége a műemlék jellegű, klasszicista stílusú, Szent József tiszteletére szentelt római katolikus templom. Előtte, a téren található az 1700-ból származó Szeplőtlen Szűz Mária szobor. 1766-ból származik a valamikor az abdai, ikrényi, győri határok találkozását jelölő határkő. A Hősök szobra az I. világháború áldozatainak emlékére készült. Nepomuki Szent János szobor eredetileg a Holt-Rábca partján állt. Az 1954-es árvízi töltés megerősítésekor ledőlt. A helyreállítás után nem az eredeti helyén, hanem a templom mögötti parkban állították fel. A faluközpontban áll a IX. Miklós huszárezred katonájának szobra, ugyanis egyes egységeik részt vettek 1849. június 28-án a Pöltenberg hadtest keretein belül az abdai átkelő védelmében.

A Szent István utcában több parasztbarokk homlokzatú nád-, és cseréptetős ház található. A falu 1829 előtti helyét Emlékkápolna őrzi. Előtte áll az 1849. június 28-án a Rábca híd védelmében elesett névtelen szabadságharcos hősök sírját jelölő gránit obeliszk. A Rákóczi-emlékmű az 1-es főút abdai hídfőjénél található a Rábca folyó árvízi medrének partján. A település határában látható a ma már csak a kerékpáros és a gyalogos forgalmat kiszolgáló vasbeton szerkezetű híd.

 

 

Írta: Józsa Tamás. Fotó: Dr. Alexay Zoltán és Greguss László és a település archívumából.

Galéria

Videók
Közösségi média